In de jaren 1990 werd ervoor gekozen om het natuurlijk alluviale overstromingsgebied van de Dijle in te zetten om overstromingen te voorkomen in Leuven. In een recente studie werd deze 'natuur-gebaseerde oplossing' vergeleken met een technische oplossing. Lees er alles over bij Resultaten.
Nieuws
Online workshop 20 april 2021
Op 20 april 2021 vond de online workshop van het Future Floodplains project plaats. Het verslag kan u hier terugvinden.
De bodemval gegevens van 2017-2019, verzameld in het kader van het Future Floodplains project, werden toegevoegd aan het project 'bodemvalonderzoek' in waarnemingen.be onder de gebruikersnaam Future Floodplains. Het gaat om in totaal 21.266 waarnemingen van 408 soorten bodemongewervelden (spinnen, loopkevers, mieren, pissenbedden, hooiwagens,...
Workshop 27 oktober 2020 geannuleerd
Wegens de verstrengde corona-maatregelen moeten we het terreinbezoek aan de Getevallei annuleren. Het terreinbezoek van 27 oktober 2020 gaat dus niet door.
Nieuwe resultaten
Een overzicht van de nieuwe projectresultaten kan je terugvinden bij resultaten. Je komt er bijvoorbeeld meer te weten over de ecologische dynamiek van valleigebieden, en het modelleren van valleigebonden vegetatietypen. De resultaten van de Gete vallei geven meer inzicht in de lange termijn veranderingen van de vegetatie, de menselijke impact in...
In Vorsdonkbos in Aarschot is een bijzondere mier waargenomen: de kraaggaststeekmier. Dat is een sociaalparasiet die in België nog maar twee keer eerder werd aangetroffen. Die sociaalparasieten dringen nesten binnen van aanverwante soorten om voedsel of broed te stelen. Of ze leven zelfs in het nest van de gastsoort en laten zich verzorgen door de...
Workshop 4 juni 2019
De vierde workshop van het Future Floodplains project vond plaats op 4 juni 2019. Tijdens presentaties en een veldbezoek werden de tussentijdse resultaten van het project voorgesteld. Daarnaast werd tijdens een interactieve sessie toekomstscenario's voor klimaat, landgebruik en valleibeheer afgebakend. Het verslag kan je hier raadplegen.
Wetenschappers inventariseerden wereldwijd de begraven resten van oude moerasgebieden. Het veen in deze bodemlagen herbergt veel koolstof, vertellen Gert Verstraeten en Nils Broothaerts, geografen aan de KU Leuven die deel uitmaakten van het internationale onderzoeksteam.
Eerste resultaten Future Floodplains
De eerste resultaten van het Future Floodplains project kan je raadplegen bij Resultaten. Ze worden ook voorgesteld op de workshop van 4 juni 2019.